MEGAMOCNI

11 przyczyn, dla których warto jeść winogrona

ezdrowie kuchnia winogrona

Dodano 2013-10-09 10:02:36 | Autor: Jacek Gibel

Chcąc ulepszyć nasze zwyczaje żywieniowe, nie powinniśmy zapominać o winogronach. Zawierają masę składników odżywczych i z pewnością są częścią zdrowej diety. Poniżej przedstawiamy 11 powodów, dla których warto je jeść.

1. Zwalczają przeziębienie

Winogrona są bogate w błonnik, a ich sok zawiera dziesiątki substancji odżywczych pomagających w walce z rakiem i chorobami serca. Wzmacniają także system immunologiczny pzez zwiększenie ilości limfocytów T w organizmie. Sok z winogron wykazuje właściwości przeciwdziałające przeziębieniom.

2. Likwidują zmarszczki

Winogrona zawierają dużo przeciwutleniaczy i ważnych kwasów tłuszczowych pomagających utrzymać młody wygląd skóry. Niekoniecznie jednak trzeba je jeść - równie dobrze wystarczy wcierać niewielką ilość oleju z pestek w miejsca szczególnie zagrożone zmarszczkami.

3. Wybielają zęby

Kwas jabłkowy, który zawierają winogrona, w naturalny sposób likwiduje przebarwienia i plamy na zębach. Ważne jest, żeby jeść owoce dojrzałe.

4. Upiększają dłonie

Winogrona mogą likwidować skórki przy paznokciach. Kilka zmiażdżonych jagód połączonych z dwiema łyżkami stołowymi cukru wcierane w palce działa jak naturalny peeling.

5. Przyspieszają utratę wagi

Spożywanie winogron może być połączone ze zdrową dietą i efektywniejszym wchłanianiem składników odżywczych. Badania przeprowadzone przez jeden z uniwersytetów wykazały, że winogrona połączone z izoflawonami zawartymi w soi działają aż na dwa sposoby, wspomagając utratę wagi: po pierwsze, znacząco redukują zdolność komórek do magazynowania tłuszczu, po drugie, powodują znikanie komórek tłuszczowych.

6. Chronią serce

Winogrona wykazują zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych, co ułatwia przepływ krwi. Powodują także rozluźnienie ścian naczyń, obniżając w ten sposób ciśnienie krwi.

7. Likwidują błony biologiczne uszkadzające mózg

Winogrona chronią mózg. Badania wykazały, że likwidują one błony biologiczne i wolne rodniki odpowiedzialne za niektóre choroby. Mają one tak silne działanie, że niektórzy lekarze uważają te owoce nie tylko za zapobiegające chorobom, ale także potrafiące je cofnąć.

8. Chronią organizm przez promieniowaniem

Winogrona potrafią także chronić organizm przed promieniowaniem. Z tego powodu często podawane są osobom przechodzącym radioterapię.

9. Zwalczają cukrzycę

Nawiązując do badań jednej z uczelni medycznych, ludzie z wysokim ryzykiem cukrzycy, którym podawano winogrona, mieli nawet dziesięcioprocentowy spadek poziomu cukru we krwi.

10. Zmniejszają stany zapalne

Winogrona działają przeciwzapalnie, dzięki czemu są zalecane przy chorobach serca.

11. Wspierają regenerację mięśni

Jako silny antyoksydant, winogrona wspierają komórki i organy w pozbywaniu się kwasu moczowego i innych toksyn z organizmu, są też znane jako środek wspomagający regenerację mięśni u sportowców.

zdj. sxc.hu

(inf. własna/fitnea.com)