MEGAMOCNI

15 powodów, dla których warto jeść granaty

ezdrowie granat kuchnia

Dodano 2013-11-06 10:13:05 | Autor: Jacek Gibel

Granat nie jest w Polsce popularnym owocem, a szkoda. Zawiera on bowiem masę składników odżywczych i chroni przed wieloma chorobami. Poniżej prezentujemy 15 powodów, dla których warto zacząć jeść granaty.

Opóźniają proces starzenia

Granaty zawierają bardzo dużo antyoksydantów, substancji wychwytujących wolne rodniki i opóźniających w ten sposób starzenie.

Chronią nerki

Jak pokazały badania, wyciąg z granatów chroni nerki przed uszkodzeniami i gromadzącymi się w nich toksynami.

Chronią wątrobę

W świetle innych badań, sok z granatów ma też pozytywne działanie na wątrobę. Nie tylko chroni ją, ale również pomaga przy regeneracji uszkodzonego organu.

Wspierają system immunologiczny

Zarówno granaty, jak i ich sok zawierają duże ilości witaminy C, będącej ważnym składnikiem zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy łatwo o przeziębienia.

Są antyalergiczne

Granaty są bogate w substancje takie jak polifenole, które osłabiają procesy biologiczne odpowiedzialne za alergie.

Chronią przed chorobami serca

Granaty - poza likwidacją wolnych rodników w układzie krwionośnym - zwiększają zdolność organizmu do syntezy cholesterolu.

Chronią przed rakiem prostaty

Jedne z badań wykazały, że sok i wyciąg z granatów może powodować obumieranie komórek rakowych.

Chronią przed rakiem piersi

Naukowcy jednego z uniwersytetów przeprowadzili badania dotyczące wpływu soku z granatów na raka piersi. Wynika z nich, że sok i wyciąg z owocu jest bardzo skuteczną terapią chroniącą przed rozwojem nowotworu.

Chronią przed rakiem skóry

Jedzenie granatów niweluje ryzyko zapadnięcia na najbardziej powszechne formy czerniaka.

Chronią DNA

Zawarte w granatach antyoksydanty reagują też z materiałem genetycznym, chroniąc go.

Regulują ciśnienie krwi

Jedne z badań sugerują, że wyciąg z granatów pomaga w regulowaniu podwyższonego ciśnienia krwi spowodowanego spożywaniem wysokotłuszczowych pokarmów.

Regulują metabolizm

Granaty pomagają regulować poziom cukru, zwiększają wrażliwość na insulinę oraz zwalczają stany zapalne. Wspomagają też utratę wagi.

Chronią przed infekcjami

Wyciąg z granatów zwiększa efektywność leków stosowanych przeciwko Gram-ujemnej florze bakteryjnej. Wiele bakterii Gram-ujemnych jest odpornych na antybiotyki.

Chronią przed chorobą Alzheimera

Granaty mogą spowalniać lub nawet zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera. Z badań przeprowadzonych na myszach wynika, że te karmione granatami znacznie lepiej radziły sobie przy zadaniach umysłowych niż grupa kontrolna.

Chronią przed chorobą zwyrodnieniową stawów

Granaty chronią przed zwyrodnieniami stawów, ponieważ zawierają polifenole i kwas elagowy.

(inf. własna/fitnea.com)