MEGAMOCNI

25 maja - Światowy Dzień Mleka

mleko napoje zdrowie

Dodano 2013-05-24 22:51:16 | Autor: Emil Kowalski

Święto Dnia Mleka, zostało ustanowione przez FAO - Food and Agriculture Organization (Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa ). Ma ono na celu propagowanie znaczenia mleka, które jest dla nas cenne ze względu na wartości odżywcze.

Mleko jest podstawowym elementem codziennej diety. Od zamierzchłych czasów, ludzie spożywają mleko w różnych postaciach. W czasach prehistorycznych, przed wiekami, wśród plemion, mleko było podstawowym źródłem uzyskiwania energii do funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Mleko uzupełnia białko w naszym organizmie. Jest również bogate w dobrze przyswajalny wapń odpowiedzialny za prawidłowy rozwój układu kostnego, jak również za szereg procesów metabolicznych. Mleko dostarcza również dużych ilości witamin z grupy B (szczególnie witaminy B2) oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, a także składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, cynk. Dla dzieci powinno być podstawą w żywieniu. Ułatwia pracę mózgu i oczu. Poprawia też pracę układu pokarmowego oraz pomaga w walce z nadwagą.

Oprócz mleka krowiego, które wszyscy dobrze znamy, można rozróżnić kilka innych rodzajów mleka:

- mleko sojowe, roślinne o specyficznym smaku, piją je często wegetarianie,

- mleko kokosowe, lekko słodkie, śmietankowe, z wyczuwalną nutką aromatu kokosowego, zawiera wiele składników (witaminy i pierwiastki), na mleku kokosowym opiera się kuchnia tajska,

- mleko ryżowe, bardzo zdrowe, brak cukru i cholesterolu, smak słodkawy i łagodny,

- mleko migdałowe, jako dodatek do kawy, uzupełnienie potraw z mlekiem zwierzęcym, orzechowy smak.

Zachęcamy do regularnego spożywania mleka. Jak widać, rodzajów jest wiele. Każde mleko, bez wyjątku, dobrze wpływa nasz organizm. Wedle upodobań smakowych, możemy dobrać rodzaj mleka i cieszyć się jego walorami. No i wiadomo, jeśli chcesz być wielki to pija mleko…

W dzisiejszym dniu obchodzimy również: Międzynarodowy Dzień Dziecka Zaginionego.

zdj. Wikipedia