MEGAMOCNI

25 sierpnia - Dzień polskiej żywności

Polska żywność

Dodano 2014-08-25 07:20:25 | Autor: Jacek Gibel

Dzień polskiej żywności został ustanowiony dopiero przed rokiem, jednak - zwłaszcza w kontekście wydarzeń za naszą wschodnią granicą - wydaje się być niewątpliwie na czasie.

Polska żywność to bardzo szerokie pojęcie, zawierające w sobie zarówno nasze owoce i warzywa sprzedawane na straganach od rolnika, jak i produkty  spożywcze dostępne w sklepach oraz przygotowane z nich dania. Takiego ogólnego określenia użyliśmy celowo. W ten sposób chcemy pokazać, że siłą polskiej kuchni nie są wyłącznie tradycyjne potrawy, lecz także (a może przede wszystkim) składniki, z których je przyrządzamy - mówi Marek Bielski, organizator Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Celem tego przedsięwzięcia jest promowanie dostępnych na naszym rynku artykułów spożywczych wysokiej jakości oraz ich producentów.

Organizatorzy poprzez to święto chcą zachęcić polskiego konsumenta do poszukiwania nowych smaków wśród lokalnych producentów, ale także do powrotu do tradycyjnych potraw, które przeżywają w ostatnim czasie renesans.

Honorowy patronat nad przedsięwzięciem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

zdj. Paweł Świegoda/Wikipedia

(inf. własna/docenpolskie.pl)