MEGAMOCNI

6 powodów, by przestać jeść chipsy

chipsy ezdrowie kuchnia

Dodano 2013-10-03 11:53:30 | Autor: Jacek Gibel

Przede wszystkim zapomnijcie o tym, że chipsy produkuje się z ziemniaków. Jedna z firm, aby uniknąć podatku, argumentowała nawet, że zawartość ziemniaków w ich chipsach jest tak niska, że technicznie nie są to nawet chipsy ziemniaczane. Co więc właściwie jemy?

1. Chipsy są pełne rakotwórczych substancji chemicznych

Jeden z najbardziej podejrzanych składników w chipsach jest produktem ubocznym ich obróbki. Akrylamid, który potencjalnie może powodować raka, tworzy się gdy jedzenie bogate w węglowodany jest przetwarzane w wysokiej temperaturze - na przykład pieczone lub smażone.

2. Chipsy są wysokokaloryczne

Jeśli sprawdzić wielkość standardowej porcji chipsów, przekonamy się, że zazwyczaj dziesięciu sztukom odpowiada 145 kalorii - tylko kto zadowoli się zaledwie dziesięcioma chipsami? Ich wysoka kaloryczność powoduje zatkane arterie, osłabione serce i dziesiątki innych dolegliwości. Zaprzestanie jedzenia chipsów to również szansa na utratę wielkiego brzucha.

3. Chipsy nie mają składników odżywczych

Zawierają śladowe ilości witamin i minerałów, pozbawione są witaminy C i mają bardzo niewiele białka, a dodatkowo zastępują inne przekąski, znacznie bogatsze w składniki odżywcze. Zdrowe przekąski pozwalają na wzbogacenie diety - jedząc chipsy, pozbawiamy się tej możliwości.

4. Chipsy powodują nadciśnienie

Sód zawarty w chipsach negatywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Duża dawka sodu powoduje wzrost ciśnienia krwi, mogący prowadzić do udaru mózgu, chorób serca czy nerek.

5. Chipsy podwyższają poziom cholesterolu

Częste spożywanie chipsów może powodować wysoki poziom cholesterolu z racji na rodzaj i ilość tłuszczów w nich zawartych. Większość chipsów jest smażona na głębokim oleju zawierającym niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans. Dodatkowo, zazwyczaj są to tłuszcze nasycone, powodujące wzrost poziomu cholesterolu w organizmie.

6. Chipsy powodują odwodnienie

Jak wykazały badania, chipsy powodują odwodnienie, a nawet bóle gardła. Z tego powodu zalecane jest - jeśli już zdecydujemy się na tę przekąskę - picie dużej ilości płynów, nawet gdy pozornie nie jesteśmy spragnieni.

zdj. sxc.hu

(inf. własna/fitnea.com)