MEGAMOCNI

Białko, prebiotyki, L-karnityna i omega-3 na odchudzanie

dieta kuchnia zdrowie

Dodano 2015-05-06 12:12:32 | Autor: Rafał Stachlewski

3-składnikowe białko, włókna prebiotyczne, L-karnityna i kwasy omega-3 to składniki, które wspomagają utratę nadmiernych kilogramów. Dzieje się tak, gdyż budują suchą masę ciała, poprawiają trawienie i redukcję tkanki tłuszczowej, a także ograniczają łaknienie.

Białko to podstawowy składnik budulcowy i regulacyjny naszego organizmu. Buduje mięśnie przeciwdziałając tym samym rozpadowi tkanek, a także wpływa na przyspieszenie przemiany materii. Jego niedobór w organizmie prowadzi więc do zaprzestania naprawy i odbudowy tkanek ciała. Skutkiem czego odczuwamy wzmożony głód, a także spowalnia się nasz metabolizm. Ilość białka w diecie wpływa na wydatek energetyczny organizmu i suchą masę ciała, nie zwiększa natomiast udziału tkanki tłuszczowej.



Prebiotyki to składniki naszego pożywienia, których naturalne źródło to głównie fasola, zboża, cebula czy czosnek. Włókna tych substancji są odporne na działanie enzymów trawiennych, dlatego nie są trawione ani w żołądku, ani w jelicie cienkim. Dopiero w jelicie grubym podlegają fermentacji. Wpływają na namnażanie się dobrej flory bakteryjnej i odpowiednią konsystencję stolca. Dzięki czemu poprawiają trawienie i wydalanie. W przemyśle spożywczym prebiotyki dodawane są do wielu produktów w celu obniżenia ich wartości kalorycznej.

L-karnityna to organiczny związek chemiczny, który z aminokwasów syntetyzowany jest w wątrobie, nerkach i mózgu, a następnie magazynowany w mięśniach. Jej podstawową funkcją jest udział w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają one przekształceniu na energię, która jest niezbędna do funkcjonowania komórek. L-karnityna pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, ponieważ, jako źródło energii, wykorzystuje tłuszcz zapasowy.  



Z kolei kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, sercowo-naczyniowy i chronią przed rozwojem wielu chorób. Z racji tego, iż organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć ich sam, konieczne jest przyjmowanie ich wraz z pożywieniem (ryby, olej) i suplementami. Kwasy te mają wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, gdyż mogą zmniejszać łaknienie. Dzieje się tak, gdyż omega-3 regulują poziom leptyny, a zadaniem tego hormonu jest informowanie mózgu o zasobach energetycznych organizmu

(apo-discounter.pl)