MEGAMOCNI

Ciemne napoje gazowane mogą sprzyjać rozwojowi raka

kuchnia napoje nowotwory rak zdrowie

Dodano 2015-02-25 12:26:50 | Autor: Jacek Gibel

Jak donoszą amerykańscy naukowcy, spożywanie napojów gazowanych - zwłaszcza tych o ciemnym kolorze - zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.

Odpowiedzialny za to jest 4-metyloimidazol (4-MEI) - potencjalny czynnik karcynogenny, znajdujący się w niektórych sztucznych barwnikach, głównie substytutach karmelu. Stosowane są one między innymi do barwienia coli i innych ciemnych napojów.

Konsumenci napojów gazowanych są narażeni na ryzyko zachorowania na raka, którego można by uniknąć, a to wszystko ze względu na składnik, który dodaje się po prostu dla celów estetycznych - mówi dr Keeve Nachman, współautor badań.

Do badań posłużyła analiza z 2014 roku opisująca stężenie 4-MEI w jedenastu różnych napojach gazowanych. Na jej podstawie naukowcy z Centrum Johna Hopkinsa w Baltimore oszacowali ekspozycję na karcynogen i potencjalne ryzyko zachorowania na nowotwór w oparciu o konsumpcję napojów gazowanych w Stanach Zjednoczonych. Według najnowszych danych, ponad 50 procent Amerykanów powyżej szóstego roku życia pije co najmniej jedną puszkę napoju gazowanego dziennie.

W trakcie testów na szczurach i myszach, za bezpieczną dawkę 4-MEI przyjęto 16 mikrogramów dziennie. Stężenie substancji w popularnych ciemnych napojach gazowanych osiągało wartości nawet do 145 mikrogramów na puszkę.

Obecnie zawartość 4-metyloimidazolu w napojach nie jest w żaden sposób regulowana prawnie, choć w poprzednim roku wystosowano już w tej sprawie petycję.

Najnowsze badania podkreślają nasze przekonanie, że ludzie spożywają znaczne ilości napojów gazowanych, niepotrzebnie podnosząc w ten sposób ryzyko zachorowania na nowotwory - dodaje Urvashi Rangan z czasopisma Consumer Reports.

Pełne wyniki badania (w języku angielskim) można znaleźć na stronie PLOS One.

zdj. freeimages.com

(inf. własna/Zee News)