MEGAMOCNI

Czosnek zmniejsza ryzyko raka

czosnek ezdrowie nowotwory rak

Dodano 2013-08-08 11:07:14 | Autor: Jacek Gibel

Jak donoszą najnowsze badania, jedzenie czosnku zaledwie dwa razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko raka płuc niemal o połowę.

Badania przeprowadzone w Chinach wykazały, że dorośli regularnie spożywający surowy czosnek byli aż o 44% mniej zagrożeni nowotworem. Nawet u palących osób - gdzie palenie jest najpoważniejszym czynnikiem powodującym raka płuc - czosnek zmniejszał ryzyko aż o 30 procent.

Poprzednie badania wykazały już, że to warzywo pomaga chronić płuca przeciwko wielu różnym chorobom. Jego spożywanie - według naukowców z University of South Australia - obniża też o jedną trzecią ryzyko guzów jelita.

Chińskim badaniem objęto 1424 pacjentów z rakiem płuc, których porównano z 4500 zdrowymi osobami. Każdą z nich zapytano o nawyki żywieniowe i styl życia, w tym o spożywanie czosnku i palenie. Wyniki wykazały, że osoby jedzące czosnek co najmniej dwukrotnie w ciągu tygodnia są o wiele mniej narażone na nowotwór, nawet jeśli palą bądź wdychają opary tłuszczów smażalniczych, kolejnej poważnej przyczyny raka.

Nie jest jednak jasne, czy takie same właściwości ma czosnek poddany obróbce cieplnej.

Zdaniem naukowców, kluczowe znaczenie ma tu związek chemiczny zwany allicyną, wydzielający się podczas krojenia lub miażdżenia ząbków czosnku. Hamuje on rozwój ognisk zapalnych w ciele, działa też jako antyoksydant, zabijając wolne rodniki.

Czosnek jest również doskonałym lekarstwem na przeziębienia, a zdaniem niektórych - nawet na malarię.

zdj. foodmatters.tv

(inf. własna/Daily Mail)