MEGAMOCNI

Dietetycy: Polki mają świadomość wagi zdrowego odżywiania

kuchnia zdrowie żywienie

Dodano 2015-05-04 09:22:21 | Autor: Jacek Gibel

Dla blisko połowy Polek większą rolę odgrywa smak potraw, niż ich wartość odżywcza. Co trzecia kobieta ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych nie ma czasu na gotowanie, a tylko ¼ pań przykłada duża wagę do racjonalnego odżywiania i sama przyrządza posiłki w domu. Takie postawy pozwoliły na wyodrębnienie trzech stylów odżywiania.

Największą grupę pań – 42 proc. – stanowią wyluzowane smakoszki. 34 proc. pań to niegotujące zapracowane, a 24 proc. to świadome fit kucharki.

Wyluzowane smakoszki przede wszystkim stawiają na smak, mniejsze znaczenie ma dla nich wartość odżywcza. Niegotujące zapracowane to panie, które z racji braku wolnego czasu bardzo często sięgają po gotowe dania i produkty przetworzone przemysłowo. Z kolei w grupie świadomych fit kucharek znalazły się te kobiety, które przykładają dużą wagę do tego, co jedzą, racjonalnie wybierają produkty spożywcze i kontrolują swoją masę ciała – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk.

Badanie „Style odżywiania wśród Polek” zostało przeprowadzone przez firmę IQS na zlecenie California Prune Board. Chodziło o to, by zweryfikować wiedzę kobiet na temat zdrowego stylu życia, zbilansowanej diety i roli aktywności fizycznej w dbaniu o szczupłą sylwetkę.

Badanie przeprowadzono wśród kobiet w wieku 25-45 lat, mieszkanek dużych miast. Jego wyniki co prawda pokazują świadomość wśród Polek roli zdrowego odżywiania, ale ta świadomość nie przekłada się w pełni na wiedzę i praktykę – podkreśla Barbara Dąbrowska-Górska.

Barbara Dąbrowska-Górska tłumaczy, że Polki chętnie oglądają programy telewizyjne dotyczące zdrowego żywienia, czytają porady w prasie i internecie, ale nie mają w sobie na tyle siły i motywacji, by stosować się do zaleceń fachowców.

Panie podkreślają, że chciałyby bardziej dbać o to, co jadają, ale jednocześnie na stołach Polek wciąż królują tradycyjne produkty spożywcze: mięso, wędliny i produkty mleczne. Bardzo ciekawym i zaskakującym aspektem wyników badania jest fakt, że ponad połowa respondentek nie ma świadomości tego, ile porcji warzyw i owoców powinniśmy jadać dziennie – tłumaczy Barbara Dąbrowska-Górska.

Często jest również tak, że choć kobiety podejmują wyzwanie, by zmienić styl odżywiania siebie i swojej rodziny, to na dłuższą metę trudno im wytrwać w tym postanowieniu. Wygrywa lenistwo i przyzwyczajenie.

(NEWSERIA)