MEGAMOCNI

Gorąca czekolada może zapobiec chorobie Alzheimera

alzheimer czekolada ezdrowie profilaktyka

Dodano 2013-08-09 07:52:46 | Autor: Jacek Gibel

Jak odkryli naukowcy z Harvardu, picie dwóch filiżanek gorącej czekolady dziennie może zapobiec chorobie Alzheimera.

Przyczyną tego jest - jak się uważa - zdolność czekolady do przyspieszenia krążenia krwi.

Dowiadujemy się coraz więcej o krążeniu krwi w mózgu i jego efekcie na procesy myślenia - powiedział jeden z autorów badania, dr Farzaneh Sorond. - Ponieważ różne obszary mózgu potrzebują więcej energii do wykonania pewnych zadań, potrzebują też większego przepływu krwi. Ta relacja, zwana sprzężeniem naczyniowo-nerwowym, może odgrywać istotną rolę przy takich chorobach, jak choroba Alzheimera.

Badania, opublikowane w czasopiśmie Neurology, objęły 60 osób ze średnią wieku 73 lata, które nie cierpią na to schorzenie. Każda z nich przez miesiąc piła codziennie dwie filiżanki gorącego kakao dziennie i nie spożywała przez ten czas żadnych innych wyrobów z czekolady.

Zarówno ich pamięć, jak i zdolności myślenia zostały później poddane testom, w trakcie których za pomocą ultradźwięków mierzono przepływ krwi do mózgu.

Blisko jedna trzecia ochotników miała na początku badania upośledzony przepływ krwi, jednak do jego zakończenia zanotowano ponad 8-procentowy jego wzrost. Skrócił się także czas, jaki musieli poświęcić na testy pamięci - ze 167 do 116 sekund.

W obu przypadkach nie było za to poprawy u osób, które już na początku miesiąca miały prawidłowy przepływ krwi.

Poprzednie badania wykazały już, że osoby lubiące ciemną, zawierającą co najmniej 60% kakao czekoladę są mniej narażone na nadciśnienie i cukrzycę. Takiego wpływu nie ma czekolada mleczna i biała, ponieważ nie zawierają one takiej ilości flawonoidów, mających ochronne działanie na serce. Sceptycy mówią jednak, że wysoka kaloryczność czekolady niweluje te korzyści.

Jak powiedział dr Simon Ridley z Alzheimer's Research UK: To badanie jest kolejnym dowodem na istnienie powiązania pomiędzy problemami naczyniowymi a obniżonymi procesami poznawczymi. Leczenie oparte na kakao powinno być bardzo popularne, ale jest jeszcze za wcześnie, by wyciągać jakiekolwiek wnioski.

Interesują Cię podobne tematy - zajrzyj tu - E-Zdrowie

zdj. verybestbaking.com

(inf. własna/Daily Mail)