MEGAMOCNI

„Grypa żołądkowa” czy „grypa jelitowa” nie istnieje!

grypa higiena PZH wirusy

Dodano 2014-01-21 14:10:30 | Autor: Emil Kowalski

Najczęstszą przyczyną występowania zatruć pokarmowych są wirusy, wśród których występują norowirusy. Konsultant krajowy w dziedzinie epidemiologii, dr Iwona Paradowska–Stankiewicz z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego–PZH przedstawia cechy szczególne zakażeń wywołanych tymi wirusami:

Norowirusy:

Objawy choroby występują na ogół po 12 - 48 godzinach od kontaktu z wirusem i utrzymują się zazwyczaj od 1 do 3 dni, czasami mogą trwać dłużej. Należą do nich: bóle brzucha, wymioty i biegunka. Źródłem zakażenia są osoby chore, które wydalają olbrzymią liczbę cząstek wirusowych. Trzeba wiedzieć, że wirusy są wydalane z organizmu jeszcze po ustąpieniu objawów choroby i osoby takie nadal stanowią źródło zakażenia. Zakażenie następuje podczas bezpośredniego kontaktu z osobą chorą, lub styczność z przedmiotami na których chory „pozostawił” wirusy. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową (zanieczyszczone ręce, pokarm).

Epidemiologia:

Zatrucia pokarmowe związane są zazwyczaj z dużymi skupiskami ludzi i dlatego wzrost chorujących najbardziej jest widoczny podczas wakacji w miejscowościach turystycznych, w okresie świątecznym oraz innych uroczystości i okazji kalendarzowych, podczas których ludzie skupiają się w większe grupy. Miejscami najbardziej niebezpiecznymi pdo względem rozprzestrzeniania się takich zatruć, są szkoły, szpitale, domy opieki społecznej. Należy pamiętać, że bagatelizowanie głównych zasad higieny sprzyja rozprzestrzenianiu się zakażeń!

Walka z zakażeniem:  

Dostosowanie się do zasad higieny osobistej oraz higieny przygotowywania posiłków jest najbardziej istotną, najtańszą i najskuteczniejszą metodą zapobiegania zakażeniom pokarmowym. Zaleca się stosowanie środków antyseptycznych czyli myjących (do rąk) oraz oczyszczania powierzchni, które mogły zostać zanieczyszczone wirusem. To przede wszystkim toalety i umywalki.  

„Grypa żołądkowa” czy „grypa jelitowa” nie istnieje!  

Popularne stało się określenie „grypa żołądkowa”. W medycynie nie występuje i jego używanie jest niewłaściwe. Wiele mikroorganizmów może wywoływać zakażenia pokarmowe: bakterie, pasożyty, grzyby, a przede wszystkim wirusy: m.in. astrowirusy, adenowirusy, enterowirusy i oczywiście norowirusy. Należy jednak podkreślić, że przyczyną zakażeń pokarmowych nie są na pewno wirusy grypy.

Monika Wróbel Rzecznik Prasowy Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-PZH (NIZP-PZH)