MEGAMOCNI

Kawa przydatna w walce z cukrzycą

badania cukrzyca kawa

Dodano 2014-04-28 12:48:39 | Autor: Jacek Gibel

Zwiększenie spożycia kawy o więcej niż jedną filiżankę dziennie może obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2 aż o 11 procent - wykazały najnowsze badania. Zmniejszenie ilości wypijanej "małej czarnej" przynosi z kolei odwrotny skutek.

Cukrzyca typu 2, zwana insulinoniezależną, to najczęstsza postać tej choroby, spowodowana zazwyczaj otyłością i nieprawidłowym stylem życia.

Jak wykazały badania, przez zwiększenie spożycia kawy o więcej niż jedną filiżankę dziennie, można zredukować ryzyko cukrzycy typu 2. Z kolei u osób, które ograniczyły picie tego napoju o jedną filiżankę, szansa ta wzrasta aż o 17%. Wielbiciele kawy spożywający przynajmniej trzy porcje dziennie są o ponad jedną trzecią mniej zagrożeni chorobą niż osoby, które kompletnie unikają "małej czarnej".

Badania obejmujące 124 tysiące osób dokładają kolejną cegiełkę do wcześniejszej teorii, jakoby kawa miała chronić przed niezrównoważonym poziomem cukru we krwi.

Co ważne, nawyk picia kawy bardzo szybko wywiera wpływ na nasz organizm. Lider projektu, prof. Frank Hu mówi: Zmiany w konsumpcji zdają się oddziaływać na ryzyko cukrzycy w relatywnie krótkim czasie.

Zalecana jest jednak ostrożność. Dr Richard Elliot mówi: Niekoniecznie istnieje bezpośrednie powiązanie między ilością wypitej kawy i obniżeniem ryzyka cukrzycy. Inne czynniki, których nie uwzględniło badanie, również mogły mieć na to wpływ. Najlepszym sposobem na redukcję ryzyka jest utrzymanie odpowiedniej wagi, zdrowe odżywianie się i aktywność fizyczna.

zdj. freeimages.com

(inf. własna/Daily Mirror)