MEGAMOCNI

Kolorowe owoce i warzywa w walce z rakiem

ezdrowie kuchnia nowotwory owoce warzywa

Dodano 2013-10-15 10:25:18 | Autor: Jacek Gibel

Jak się okazuje, kolor jest jednym z najlepszych wskaźników zdrowotnych właściwości warzyw i owoców. Wiele z nich wspomaga walkę z różnymi typami nowotworów.

Czerwone

Chronią przed rakiem trzustki i jajników. Jak wykazały badania na 15-tysięcznej grupie kobiet, pół filiżanki pomidorów spożywane co najmniej cztery razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko raka jajników nawet o połowę. Za ochronę trzustki odpowiada natomiast likopen - karotenoid nadający czerwoną barwę i występujący w dużych ilościach m.in. w pomidorach, arbuzach, czerwonej papryce czy owocach dzikiej róży. Czerwone owoce i warzywa powinny być spożywane przynajmniej raz dziennie.

Pomarańczowe

Pomagają w walce z rakiem żołądka i jajników. Betakaroten, odpowiedzialny za pomarańczowy kolor dyni czy marchwi, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe poprzez wspomaganie niszczenia komórek rakowych. Kwas kawowy zawarty w marchwi i batatach spowalnia również rozwój raka piersi, działa też destruktywnie na komórki rakowe. Pomarańczowe owoce i warzywa powinno się jeść co najmniej trzy razy w tygodniu.

Żółte

Przydatne w walce z rakiem żołądka i przełyku. Cytrusy takie jak grejpfruty, cytryny czy mandarynki, ale także papaja są bogatym źródłem witaminy C, antyoksydantu wykazującego właściwości ochronne przed niemal każdym nowotworem, zwłaszcza gardła, żołądka i okrężnicy. Żółte owoce i warzywa zawierają też flawonoidy zatrzymujące wzrost komórek rakowych. Powinno się je spożywać dwa razy dziennie.

Zielone

Zwalczają raka płuc, piersi i jajników. Istnieją silne dowody na to, że jedzenie warzyw kapustowatych takich jak endywia, jarmuż, kapusta chińska, brokuły czy kalafior jest powiązane z niższym ryzykiem nowotworów płuc, piersi, jajników, żołądka i okrężnicy. Te warzywa są bogate w glukozynolany chroniące przed wzrostem i rozwojem nowotworów. Zawierają też duże ilości witaminy K potrzebnej w walce z cukrzycą. Zielone warzywa powinny być spożywane codziennie.

Neutralne

Chronią przed nowotworem jajników, żołądka i okrężnicy. Do grupy "neutralnej" należą między innymi grzyby, czosnek, cebula, szalotki i szczypiorek. Warzywa te łączy się z obniżeniem ryzyka zachorowania na raka żołądka. Aktywny składnik czosnku - allicyna - ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwutleniające. Uwalniana jest podczas krojenia i miażdżenia czosnku, najlepiej więc odczekać około 10 minut przed jego gotowaniem, by pozwolić na utworzenie się substancji. Antynowotworowe właściwości mają też polifenole zawarte w cebuli. Cebula zawiera również antocyjany czy apigeninę, będące naturalnymi substancjami walczącymi z rakiem. Grzyby z kolei są bogate w witaminę D, obniżającą ryzyko zapadnięcia na raka jajników. Neutralne warzywa powinno się spożywać co najmniej dwukrotnie w ciągu dnia.

zdj. vavoomvintageblog.com

(inf. własna/fitnea.com)