MEGAMOCNI

Minister Arłukowicz odwołuje Pachciarz ze stanowiska prezesa NFZ

Arłukowicz MZ Pachciarz rząd

Dodano 2013-12-18 09:11:32 | Autor: Emil Kowalski

Tym razem to minister zdrowia Bartosz Arłukowicz podejmuje kroki „dyscyplinarne”, wobec którego, jak wiemy, zostało złożone wotum nieufności. Minister złożył wniosek o odwołanie prezes NFZ, Agnieszki Pachciarz. Pismo trafiło już do premiera.

Arłukowicz planuje konferencję prasową na ten temat i podczas niej poinformuje swoich działaniach ws. szefa NFZ i następcy Pachciarz. Spotkanie z dziennikarzami i zainteresowanymi, odbędzie się w środę. W tym samym dniu o godz. 12 wystąpi też Agnieszka Pachciarz.

Zapewne jest to odniesienie do sporu NFZ i Ministerstwa Zdrowia, w którym to chodziło o dotacje na świadczenia osób nieubezpieczonych. NFZ w tej sprawie złożyło skargę do wojewódzkiego sądu administracyjnego. Ministerstwo Zdrowia, zarzuca funduszowi, że ten zawyża liczbę osób niezgłoszonych do ubezpieczenia, ale uprawnionych do świadczeń. Tym samym MZ, nie chce wypłacić wszystkich pieniędzy za świadczenia.

Znamy już stanowisko premiera w sprawie kolejek pacjentów (czytaj tutaj). Również wobec ministra zdrowia premier wyraża oczekiwania i chce aby resort jak najskuteczniej i najszybciej rozpoczął rozwiązywanie problemu kolejek jak i również zniesienia limitów leczenia nowotworowego.

Pytanie nasuwa się jedno – czy odwołanie ze stanowiska prezes Pani Pachciarz, wspomniany problem rozwiąże? A może NFZ, teraz bacznie zajmie się zastanawianiem nad kolejnym kandydatem na lidera funduszu? No i przecież trzeba będzie też zorganizować jakieś przyjęcie pożegnalne, potem wybory i przyjęcie powitalne… A minister Arłukowicz, co by na wypadek powodzenia wotum nieufności wobec niego, zanim to nastąpi, nie będzie obojętny i również kogoś zdegraduje…

info. własne

zdj. Piotr Drabik/Wikipedia