MEGAMOCNI

O orzechach słów parę

kuchnia orzechy

Dodano 2014-09-30 12:45:31 | Autor: Jacek Gibel

Rodzinny grill, piknik ze znajomymi czy wspólne oglądanie meczu w telewizji to idealne sytuacje, w których możemy zaserwować naszym bliskim i przyjaciołom drobne przekąski. Słodkich i niezdrowych pokus jest naprawdę wiele więc tym bardziej zadbajmy o to, by na naszych stołach nie królowały wysokokaloryczne propozycje.

Witamina E, kwas foliowy, witaminy z grupy B, cynk, potas, magnez, żelazo, błonnik, kwasy Omega-3 i wiele innych niezbędnych dla zdrowia minerałów i mikroelementów - czy da się je wszystkie zmieścić w jednej sałatce albo tortilli? Czy pełen zestaw mikroelementów można znaleźć w każdym sklepie zapakowany w poręczne opakowania, które możemy zabierać ze sobą na spacer czy wycieczkę. Tak. O czym mowa? O orzechach!

Orzechy to skoncentrowane źródło składników odżywczych dających nam energię i siłę do wielu aktywności poza pracą. Jak podkreśla ekspert marki Felix, dietetyczka Agata Ziemnicka - Łaska, każdy rodzaj orzechów zawiera inny, właściwy dla siebie zestaw witamin i cennych składników. Migdały są najbogatszym źródłem witaminy E. Mają zbawienny wpływ na stan naszej skóry, a także wspomagają pracę serca. Znajdziemy w nich również dużo wapnia, niezastąpionego budulca mocnych kości. Gdy borykamy się z ciągłym zmęczeniem, warto jeść nerkowce. To właśnie one królują wśród orzechów pod względem zawartości żelaza. Dzięki dużej zawartości magnezu wspomagają również koncentrację i zwalczają niekorzystne skutki stresu. Średnia porcja mieszanych orzechów dostarczy nam nawet połowę zapotrzebowania na ten działający przeciwstresowo składnik. Orzeszki ziemne zawierają z kolei najwięcej białka, dlatego są świetną przekąską po wysiłku fizycznym zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Po orzechy laskowe warto sięgać, by wspomóc pracę naszego mózgu. Są one w czołówce orzechów z największą zawartością kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego, który ma zdolność do regeneracji tego najważniejszego organu w naszym ciele.

Wszystkie rodzaje orzechów dostarczą nam dużych ilości błonnika, witaminy E, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B chroniących nasze komórki przed starzeniem i zapewniających naszej skórze piękny wygląd. Zestaw składników zawartych w orzechach wspiera również prawidłowe działanie naszego metabolizmu oraz pracę układu nerwowego. Co więcej, w przeciwieństwie do wielu przekąsek, orzechy nie zawierają cholesterolu. Są natomiast bogate w roślinne sterole, których wysokie spożycie pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu w naszej krwi - uzupełnia Agata Ziemnicka - Łaska.

Orzechy są najlepszym towarzyszem podczas spotkań ze znajomymi, czy rowerowych wycieczek. Są również idealnym pomysłem na smaczny i pożywny podwieczorek. Walory odżywcze i zawarty w orzechach błonnik sprawiają, że po takiej przekąsce na kolację zjemy po prostu mniej. Co ważne, orzechy to nie tylko pyszna przekąska sama w sobie - można je dodawać do wielu potraw. Doskonale sprawdzają się w przygotowaniu różnych past, sałatek, panierki do mięsa czy deserów.

zdj. Wikipedia

(infowire.pl)