MEGAMOCNI

Popularne słodycze zapobiegają czerniakowi?

czerniak ezdrowie kuchnia lukrecja nowotwory

Dodano 2013-10-10 13:09:57 | Autor: Jacek Gibel

Ze względu na specyficzny smak, lubi ją niewielu. Jak wykazały jednak badania w Stanach Zjednoczonych, zawarte w lukrecji substancje spowalniają wzrost komórek rakowych.

Daje to nadzieję w walce z czerniakiem złośliwym - najgroźniejszym nowotworem skóry.

O tym, że korzeń lukrecji zawiera duże ilości nadającej mu słodkawy posmak glicyryzyny, wiadomo było od dawna. Do tej pory jednak substancji nie udało się zamienić w lek. Spowodowane to jest faktem, że długotrwała konsumpcja glicyryzyny może powodować podniesione ciśnienie krwi, a nawet obrzęki mózgu.

Naukowcy z Uniwersytetu w Minnesocie odkryli ostatnio inny przeciwnowotworowy składnik lukrecji - izoanguston A - mający podobne działanie co glicyryzyna, jednak nie dający takich efektów ubocznych.

W jednym z badań wyekstrahowany izoanguston A został wstrzyknięty do komórek rakowych skóry w laboratorium. Składnik zdecydowanie spowolnił proces reprodukcji komórek, częściowo poprzez blokowanie wydzielania pewnych białek niezbędnych do wzrostu. Podobne efekty zaobserwowano podczas prób na myszach z nowotworem skóry.

Lukrecja - poza zastosowaniem w produkcji słodycze - jest też popularnym lekarstwem na przeziębienia. Zbyt duża jej ilość może jednak szkodzić. Badania przeprowadzone w Szkocji wykazały, że dzieci kobiet jedzących ponad 100 gram tej rośliny tygodniowo osiągały gorsze wyniki w testach inteligencji.

zdj. sxc.hu

(inf. własna/Daily Mail)