MEGAMOCNI

Powąchaj masło orzechowe, dowiedz się czy masz Alzheimera

alzheimer choroby kuchnia

Dodano 2013-10-11 12:45:26 | Autor: Jacek Gibel

Jak odkryli naukowcy z Uniwersytetu Florydzkiego, pacjenci chorzy na Alzheimera szybciej tracą węch w lewym nozdrzu niż w prawym. Świetnie do testowania ubytku zmysłu nadaje się masło orzechowe.

Masło orzechowe jest tzw. "czystym odorantem", co oznacza, że jego zapach jest wykrywany tylko przez nerw węchowy. Większość zapachów z kolei działa na nerw trójdzielny - to właśnie on powoduje, że płaczemy czując krojoną cebulę.

Nerw węchowy jest ważny w badaniach nad Alzheimerem. Degeneracja ośrodka węchowego w mózgu jest jednym z pierwszych symptomów choroby, jednak jej wykrycie nie jest takie proste.

Jennifer Stamps z Centrum Zapachu i Smaku we florydzkim Instytucie Mózgu McKnighta przeprowadziła eksperyment zbliżając łyżkę z masłem orzechowym do nozdrzy pacjentów chorych na Alzheimera i inne formy otępienia. Jak się okazało, u pacjentów z Alzheimerem występowały znaczne rozbieżności jeśli chodzi o zmysł węchu w obu nozdrzach. Średnio wyczuwali oni substancję prawym nozdrzem z odległości 20 centymetrów, lewym natomiast - z o połowę bliższej.

Odkrycie może stać się szybkim i łatwym sposobem na wykrycie wczesnej fazy choroby, jednak potrzeba jeszcze serii dodatkowych badań. Na razie w planach jest użycie orzechowego eksperymentu na osobach z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi w celu sprawdzenia, czy może ono być zastosowane przy przewidywaniu, którzy pacjenci potencjalnie zapadną na chorobę Alzheimera.

zdj. kuchnieswiata.com.pl

(inf. własna/Daily Mail)