MEGAMOCNI

Produkty z gospodarstw ekologicznych

ekologia żywność

Dodano 2014-11-20 08:52:36 | Autor: Rafał Stachlewski

Czy żywność ekologiczna jest naprawdę najzdrowsza, tak jak informują o tym nasi znajomi czy media? Postaramy się wyjaśnić co właściwie kryje się pod tym pojęciem. Warto to zrobić, gdyż sposób odżywiania ma duży wpływ na nasze zdrowie i odporność.

Żywność ekologiczna powstaje w gospodarstwie ekologicznym tzn. w takim, w którym nie używa się nawozów sztucznych i pestycydów, a stosuje się zrównoważona uprawę, płodozmian oraz mechaniczne i biologiczne metody zwalczania chwastów, szkodników i chorób. W takim gospodarstwie kontrolowany jest cały proces hodowli i produkcji, a nie tylko produkt końcowy. Gospodarstwa ekologiczne i przetwórnie wytwarzające taką żywność są kontrolowane corocznie przez inspektorów jednostek certyfikujących.

Żywność ekologiczna (sprzedawana m.in. w e-sklepie ekooi.pl) zawiera więcej witamin, minerałów i innych cennych składników niż produkty otrzymane w konwencjonalny sposób. Produkty takie mają znacznie niższy poziom toksycznych metali ciężkich, które uszkadzają nerki, wątrobę czy układ nerwowy. W owocach uprawianych ekologicznie stwierdzono aż siedmiokrotnie rzadszą obecność pozostałości pestycydów, a jeśli były to w ilościach śladowych.

Badania wykazały, że ekologiczne surowce roślinne zawierają od 18% do 69% więcej przeciwutleniaczy (kwasów fenolowych, flawonów, antocyjanów itd.) niż surowce z upraw konwencjonalnych. Więc spożywając taką samą ilość owoców, warzyw czy zbóż ekologicznych, co konwencjonalnych, dostarczamy organizmowi o 20-60% więcej przeciwutleniaczy, które chronią przed wieloma chorobami.

Zwierzętom, od których uzyskuje się mięso i mleko w gospodarstwach konwencjonalnych często podaje się profilaktycznie antybiotyki i hormon wzrostu, które przechodzą do produktu finalnego. W gospodarstwie ekologicznym jest to niedopuszczalne.

Często pada pytanie: dlaczego produkty bio są tak drogie? W krajach UE gdzie rolnictwo ekologiczne rozwija się od wielu lat, produkty wytwarzane taką metodą są droższe średnio o 30% od produktów wytwarzanych przemysłowo czy konwencjonalnie. W Polsce, gdzie rolnictwo ekologiczne jest w fazie początkowej, ta różnica jest znacznie większa. Wynika to m.in. z tego, że zarówno plony upraw ekologicznych jak i produkcja zwierzęca są znacznie niższe. Wyższe są również koszty związane z nakładem pracy, wymaganiami przestrzennymi oraz kontrolą i certyfikacją. A poza tym jest jeszcze stosunkowo mało gospodarstw ekologicznych.