MEGAMOCNI

Rusza sezon grillowy

grill kuchnia zdrowie żywienie

Dodano 2015-05-12 13:36:53 | Autor: Jacek Gibel

Jest kilka rzeczy pewnych na tym świecie, w tym to, że właśnie w całej Polsce zaczął się sezon na grilla. Oficjalny początek przypadł na miniony długi weekend majowy, ale grillowe święto Polaków trwa aż do później jesieni. Długo grill był wyłącznie domeną miłośników mięsa - kiełbasa, karkówka, boczek, udka z kurczaka, wiadomo… W ostatnich latach menu grillowe jednak mocno ewoluowało i równie popularne na grillu stały się ryby, warzywa, a nawet owoce.

Ta zmiana kultury grillowania cieszy zwłaszcza rzesze wegetarian - na ruszt wrzucamy coraz to ciekawsze połączenia składników i w wachlarzu dań każdy znajdzie coś dla siebie. Ogranicza nas właściwie tylko własna wyobraźnia i ewentualnie przyzwyczajenia naszych kubków smakowych.

Na pierwszy ogień - ryby

„Obserwujemy, że Polacy coraz częściej przygotowują na grillu ryby. Najczęściej wybieramy dorsza, łososia oraz pstrąga. Ryby są dość delikatnym mięsem, dlatego nie wymagają długiego marynowania. Wystarczy na chwilę zanurzyć je w odpowiedniej kompozycji ziół i przypraw, a pół godziny to maksymalny czas, jaki ryba potrzebuje, by nasiąknąć marynatą” - mówi Piotr Murawski. Smak ryb doskonale podkreślą świeże zioła oraz sosy z dodatkiem pieprzu czy czosnku. Najważniejsze rzeczy, o których warto pamiętać przy grillowaniu ryb, to:

  • nigdy nie grillujemy zamrożonych ryb,
  • większe kawałki można grillować bezpośrednio na ruszcie lub zawinięte w folię,
  • dla mniejszych kawałków idealne będą tacki aluminiowe lub specjalnie przeznaczone na grilla koszyczki na ryby,
  • dla ryby o grubości 2,5-3 cm wystarczy 10 minut opiekania na ruszcie,
  • do ryb zawiniętych w folię warto dodać warzywa, które później będą doskonałym uzupełnieniem dania.

A może kuchnia meksykańska?

Kto powiedział, że wegetarianin wyjdzie z grillowego przyjęcia głodny, ten się bardzo pomylił! Kolejną propozycją jest tortilla z warzywami i dodatkami. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników tortilla staje się pełnoprawnym, sycącym daniem, a co najważniejsze - smakuje wybornie.

Prosto ze smakiem

Dawniej pierwsze skojarzenie z grillem równało się kiełbasce zanurzonej w plamie z ketchupu - oczywiście nic w tym złego, bo przysmak to sprawdzony i posiadający rzeszę zwolenników. Jednak od czasu przysłowiowej kiełbaski wymyślono tak wiele grillowych wariacji, że aż miło! Oczywiście przodują w tworzeniu tych wariacji wegetarianie, którzy z warzyw i innych bliskich sobie przysmaków wyczarowują prawdziwe cuda. Takie choćby na przykład Łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem i ostrym sosem czosnkowym - prawdziwa poezja dla podniebienia. Podstawą dania są pieczone na grillu ziemniaki, które przyozdabia się tym, co najsmaczniejsze: serem, łososiem i oczywiście sosem, najlepiej ostrym.

Owoce? Sery? Oczywiście!

Po głównym daniu czas na przekąski i smakołyki z grilla na deser. „Polecam szczególnie grillowane plastry cebuli, bakłażana, paprykę, cykorię, które można podawać z rozmaitymi sosami. Modne stają także owoce z grilla - pieczone jabłka czy banany.

zdj. freeimages.com

(infowire.pl)