MEGAMOCNI

Rzucamy tą wołowinę czy nie?

mięso odżywianie pożywienie wołowina

Dodano 2013-09-04 10:46:23 | Autor: Emil Kowalski

Zastanawiam się po co nam wołowina? Niedawno bo wczoraj przeczytałem o tym, iż Polacy powoli z niej rezygnują. Jaki jest powód – wiadomo kasa. To Unia Europejska i jej działania, są brane pod uwagę w tejże kwestii.

Ale o tym można przeczytać w artykule portalu Info 24 „Spadek spożycia wołowiny = wzrost sprzedaży telefonów komórkowych…”, który mnie zainspirował do napisania tego krótkiego wywodu żywieniowego.

Zacznę od wiadomości netpedycznychwink:

Najpiew zdjęcie:

Figura stojąca na Żoliborzu w Warszawie, zdj. Wikipedia

Wołowina – mięso, bydlęce czyli krowy (poniżej 0,5 roku), jedzą je głównie Europejczycy i Amerykanie. Najdroższa na świecie jest wołowina Kobe.

Dania popularne to: Steki, Hamburgery, Pieczeń (roast beef), Gulasze – to wysokokaloryczne i tuczące potrawy a więc nie polecam odchudzającym się, aczkolwiek istnieją diety, które nie wykluczają spożywania wszystkiego (tylko jestem ciekawy co w zamian w takiej diecie, pewnie tabletki nas zjedzą…).

Mięsa grillowe: Polędwica, Pachwina, Ligawa, Żeberka, Karkówka. Grill – smaczne spędzenie wieczoru z… wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA) tj. benzopirenem, di benzoantracenem oraz heterocyklicznymi aminami aromatycznymi (HHA). Aż kręci się w głowie od czytania laugh. Tylko, że te „kosmiczne” związki, szkodliwe dla zdrowia substancje rakotwórcze, na szczęście, powstają gdy tłuszcz mięsa skapuje na żar i ulatnia się specjalny dym osiadający na kawałkach mięsa. Gdy jednak nie będziemy grillować bezpośrednio nad żarem, to możemy tego uniknąć. Kwestia uwagi i wprawy.

Mięsa do pieczenia:  Łopatka, Udziec, Rumsztyk. Aż ślina cieknie na samą myśl smiley. Tutaj podobnie jak przy grillowaniu, mogą się pojawiać wymienione substancje.

Do gotowania: Szyja, Łopatka, Udziec, Goleń, Pręga ( rosół, galantyna ze względu na dużą zawartość naturalnej żelatyny), Ogon. Tylko wymienię, bo akurat gotowanie i duszenie jest chyba najbezpieczniejsze ale pod warunkiem, że mięso będzie odpowiednio dogotowane.

Podroby z wołowiny: Flaczki, Serce, Wątroba, Ozór, Nerki, Jądra, Wymię, Ogon. To jak dla mnie najlepsze składniki i najsmaczniejsze, aczkolwiek trochę przerażają mnie: wymię i jądra cool

Tak więc mamy kilka informacji.

Fakty.

Za mięsem wołowym, przemawia jego smak i różnorodność zarówno w rodzajach mięsa jak i jego przyrządzania. Mięso wołowe można pięknie podać i samym wyglądem spowodować, że człowiek staje się głodny. Mięso wołowe dla osób z niedowagą – koniecznie, zawiera wiele składników energetycznych i tych, które powodują przybieranie na ciele. Zresztą „chudzielce” powinni jeść wiele różnego mięsa, nie tylko takiego.

Przeciw mięsu. Osoby otyłe, którym zależy na zbiciu wagi, raczej niech nie jedzą. Wymienione szkodliwości ale w sumie, co teraz nie jest szkodliwe? (tutaj „Pij napoje gazowane a stracisz zęby! Są gorsze niż kokaina!”. No i problem ceny, o którym napisane jest w źródle mojej inspiracji jakie podałem na początku.

I oczywiście antymega argument – „choroba wściekłych krów” i inne tego typu. Ciekawe, że w czasach PRL-u, nigdy nikt nie mówił o czymś takim. Ludzie jedli i żyli a teraz ludzie jedzą i badają co jedzą. Poza tym GMO – modyfikacje, które są powszechne i słyszałem, że wycofywane. Co do Unii Europejskiej – to te wyżej wymienione możliwości, dziwnym trafem, pojawiły się gdy wstąpiliśmy do tej wspólnoty…

Smacznego.