MEGAMOCNI

Słabo, blado i niemrawo, czyli o anemiach

Dodano 2016-04-19 22:57:45 | Autor: Rafał Stachlewski

Wiele zaburzeń i chorób ma źródło w niewystarczającej ilości określonych składników odżywczych w organizmie. Może się to wiązać zarówno z ich brakiem lub małą ilością w diecie, jak również ze zmniejszonym ich przyswajaniem lub zwiększonym wydalaniem z organizmu. Przyczyną tych ostatnich są nabyte, często rozwijające się w związku z predyspozycjami genetycznymi zaburzenia, które zdiagnozować można z pomocą badań laboratoryjnych.

Na czym polega anemia?
W potocznym rozumieniu anemik to osoba słaba fizycznie, chorowita, blada, o powolnych reakcjach. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, że cechy te mogą być wynikiem choroby - anemii, która powoduje, że organizm faktycznie słabnie - głównie na skutek zmniejszonej dostawy tlenu do tkanek. Większość przypadków anemii związana jest z niedoborami żelaza i witamin: B12 oraz kwasu foliowego.



Przyczyny niedoborów.
Niedobór żelaza wynikać może m.in. z:
- niewystarczającej podaży tego pierwiastka w diecie (np. wegetariańskiej)
- zaburzeń jego wchłaniania (np. w schorzeniach przewodu pokarmowego)
- wzrostu zapotrzebowania (np. w ciąży).

Niedobory witamin często nękają ludzi starszych (gorsze wchłanianie witaminy B12) oraz osoby nadużywające alkoholu (niedobory kwasu foliowego). Mocno przetworzona dieta również jest uboższa w te składniki. Ich braki mogą dawać objawy zaburzeń pokarmowych (biegunka, utrata apetytu).

hemoglobina

Jak rozpoznaje się anemię?
Wnioskować o niej może lekarz na podstawie obniżonej ilości krwinek czerwonych i stężenia hemoglobiny oraz odbiegających od normy wartości tzw. parametrów czerwonokrwinkowych: MCH, MCHC, MCV. Wszystkie te wartości zawarte są w wyniku oznaczenia morfologii krwi. Dodatkowo sprawdzić można stężenie w surowicy żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego.

Badania, które oferuje m.in. sieć Diagnostyka, pozwalają wykryć niedobory jeszcze zanim się w pełni ujawnią. Taką "kontrolką" ostrzegającą o braku żelaza jest obniżone stężenie ferrytyny, a o niedoborze witaminy B12 i kwasu foliowego - podwyższony poziom homocysteiny. Stwierdzone niedobory należy wyrównać pod kontrolą lekarską - odpowiednią dietą lub suplementacją.