MEGAMOCNI

Szpinak na poprawę widzenia

ezdrowie kuchnia szpinak wzrok

Dodano 2013-09-24 13:46:51 | Autor: Jacek Gibel

Ulubione danie marynarza Popeye'a, choć wcale nie jest tak obfite w żelazo jak wmawiano nam przez długi czas, zawiera jednak masę innych ważnych dla zdrowia pierwiastków i mikroelementów. Potrafi też zapobiec problemom ze wzrokiem.

Szpinak praktycznie nie zawiera kalorii, za to obfituje w składniki odżywcze - witaminy A, C i K, magnez, wapń, białko czy beta-karoten. Te zielone liście zawierają też chroniącą oczy luteinę i zeaksantynę, która zmniejsza ryzyko utraty wzroku.

Wśród osób, u których wykryto wczesne objawy utraty wzroku, przeprowadzono badanie. Ochotnicy przez 6 miesięcy poddani byli diecie bogatej w szpinak - każdego dnia zjadali pół opakowania świeżego warzywa. Naukowcy zbadali ich wzrok na początku i po zakończeniu kuracji w celu sprawdzenia, czy dieta pomogła spowolnić chorobę.

U jednego z pacjentów stwierdzono, że nie tylko jego wzrok nie pogorszył się w ciągu ostatnich 3 miesięcy, ale nawet zauważono pewną poprawę w czułości oka na światło.

Oczywiście nie można zakładać, że jedząc szpinak będziemy mieli sokoli wzrok na emeryturze. To warzywo - a także inne, takie jak marchew - w diecie z pewnością nie zaszkodzą naszemu organizmowi, a na pewno są znacznie zdrowszym rozwiązaniem niż chipsy, boczek i piwo.

(inf. własna/fitnea.com)