MEGAMOCNI

Trujące pomidory ale jakże zdrowe i skuteczne przeciw chorobom

diety ezdrowie leczenie odżywianie pomidory

Dodano 2013-04-08 14:34:48 | Autor: Emil Kowalski

Pomidory to niegdyś roślina trująca, którą hodowano jedynie dla celów dekoracyjnych. Taką spełniały rolę wśród mieszkańców europejskich XIX wieku a podstawą ku temu było ich pochodzenie od tzw. wilczej jagody czyli silnie trującej rośliny o owocach podobnych do pomidora.

Ciekawostką jest również fakt, że pomidory zawierają nikotynę! To bardzo śladowa ilość, więc teoretycznie nie wpływająca na działanie organizmu. To tytoń szlachetny, tzw. multanski, który pochodzi właśnie z tych warzyw oraz z ziemniaków.

Dzisiaj wiadomo, że pomidory są powszechne i niemal w każdym kraju na świecie znane. Jedzą je niemal wszyscy. Z pomidorów robi się wiele różnych potraw, sałatek, są dodatkiem do kanapek jak również jedzone są „na surowo”. Mamy również przecier, dzięki któremu przyrządzamy zupę pomidorową.

A popularna Pizza? Zazwyczaj każdy jej rodzaj zawiera sos pomidorowy. A wielu z nas stosuje jako dodatek smakowy, ketchup. To uniwersalne uzupełnienie smaków, połączony z dobrze przyrządzonym daniem, stanowi nie lada rarytas.

Pomidor to nie tylko smaczne warzywo, dodatek, budulec przetworów spożywczych, to również zbiór wartościowych składników odżywczych. I tak oto, zapożyczając informację z popularnej Wikipedii, pomidory zawierają następująco: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, i witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP; oraz kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę. Natomiast skład naszego pomidora z upraw rolnych, wygląda dokładnie tak:

To wszystko świadczy o działaniu zdrowotnym pomidorów i wracając do wspomnianego ketchupu, może on może zapobiegać powstawaniu oraz rozwojowi chorób serca. Naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht przeprowadzili badania pod tym względem i wykazali oni, że badania wykazały, że połączenie znajdującego się w pomidorach i keczupie likopenu (przeciwutleniacza) oraz witamin C i E powoduje zwiększone właściwości ochronne w porównaniu z indywidualnym działaniem przeciwutleniaczy (źródło HEINZPOLSKA). Przeprowadzono rozważania nad tym, czy gdy pomidory podda się obróbce cieplnej, to wzrośnie skuteczność zdrowotna wspomnianego likopenu, który połączony z witaminami C i E, powoduje zwiększone właściwości ochronne.

W eksperymencie wzięli udział badani, którzy jedli potrawy z dodatkiem ketchupu oraz ci, którzy spożywali bez niego. Okazało się, że w przypadku tych pierwszych,  odnotowano spadek poziomu markerów stanu zapalnego we krwi czyli zmniejsza się ryzyko choroby serca.

Pomidory to również składniki diet przeciw otyłości, ponieważ dostarczają niewielu kalorii, spożywane są przez osoby cierpiące na cukrzycę, reumatyzm, zapalenie stawów i przy chorobach nerek. Są zalecane dla młodzieży i dzieci w czasie intensywnego wzrostu. Ponadto, mają działanie uspakajające.

I UWAGA mężczyźni  – pomidory regularnie spożywane czyli przynajmniej częściej niż dwa razy w tygodniu, pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka prostaty nawet o 40%!

Interesują Cię podobne tematy - zajrzyj tu - E-Zdrowie

zdj. Wikipedia