MEGAMOCNI

Witamina B9 nie tylko dla kobiet w ciąży

ciąża kuchnia witaminy zdrowie

Dodano 2014-12-05 10:16:15 | Autor: Jacek Gibel

Witaminę B9, czyli kwas foliowy, powinny przyjmować przede wszystkim kobiety spodziewające się dziecka. Ma ona znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Jest jednak ważna także dla osób niebędących w ciąży.

Stany depresyjne, przemęczenie, senność, nadpobudliwość, anemia, a także problemy z układem pokarmowym i wątrobą mogą być wynikiem niedoboru kwasu foliowego – mówi serwisowi infoWire.pl dietetyk Barbara Kreft. Symptomem, rzadko spotykanym przy innych chorobach, są również zmiany w śluzówce jamy ustnej – dodaje ekspertka. Jeśli któreś z tych objawów nas dotyczą, powinniśmy zrobić sobie badanie krwi, które sprawdzi nasz poziom witaminy B9.

Kwas foliowy jest szczególnie potrzebny kobietom spodziewającym się dziecka. Jego niedobór może doprowadzić u mających się narodzić dzieci do chorób genetycznych: rozszczepienia kręgosłupa oraz uszkodzenia cewy nerwowej. Dzienne zapotrzebowanie przyszłych matek na witaminę B9 wynosi 0,4 mg. Chociaż znajduje się ona w różnych produktach naturalnych, kobiety w ciąży powinny się suplementować, przede wszystkim przez pierwsze trzy miesiące – radzi Barbara Kreft.

Co zaś należy jeść, aby dostarczać organizmowi kwasu foliowego? Zawierają go warzywa liściaste, takie jak kapusta, szpinak czy sałata, a także np. pomidory, pomarańcze, banany i awokado.

zdj. Wikipedia

(infowire.pl)