MEGAMOCNI

Za dużo czekolady sprzyja problemom z pamięcią

alzheimer cukrzyca

Dodano 2013-10-25 09:05:01 | Autor: Jacek Gibel

Złe wieści dla łakomczuchów - jedzenie zbyt dużej ilości słodyczy może wpływać na pogorszenie pamięci. Do takich wniosków doszli naukowcy.

Ich zdaniem utrzymanie niskiego poziomu cukru we krwi korzystnie wpływa na pracę mózgu. Badania opublikowane w czasopiśmie Neurology pokazują, że u osób z podwyższonym poziomem cukru częściej zdarzają się problemy z pamięcią.

Naukowcy wzięli pod lupę 141 ochotników ze średnią wieku 63 lata, u których nie występowała cukrzyca. Przeczytano im listę 15 wyrazów, a po pół godziny kazano je powtórzyć. Osoby z niższym poziomem cukru we krwi znacznie lepiej sprawowały się podczas testu pamięci. Wzrost poziomu markera kontroli glukozy zwanego HbA1c o ok. 7 mmol/mol powodował zapamiętywanie o dwóch wyrazów mniej.

Dr Agnes Floel ze Szpitala Uniwersyteckiego w Berlinie powiedziała: Te wyniki sugerują, że nawet u osób, u których poziom cukru we krwi jest w normie, jego obniżenie może być obiecujące w kontekście zapobiegania problemom z pamięcią w miarę starzenia się. Przebadane powinno zostać także zmniejszenie ilości spożywanych kalorii i wzrost aktywności fizycznej.

Dr Clare Walton dodaje: Wiemy już, że cukrzyca typu 2 jest czynnikiem ryzyka przy zapadaniu na chorobę Alzheimera, ale te badania sugerują, że nawet wśród osób nie chorujących na cukrzycę podwyższony poziom krwi może mieć wpływ na słabą pamięć.

zdj. sxc.hu

(inf. własna/Daily Mail)