MEGAMOCNI

Zdrowe stawy dzięki zielonym małżom

dieta stawy suplementy zdrowie

Dodano 2015-04-17 10:53:08 | Autor: Rafał Stachlewski

Osoby cierpiące na dolegliwości związane ze stawami, kośćmi i mięśniami, powinny stosować sproszkowany wyciąg ze specjalnie hodowanych, nowozelandzkich małż zielonych. Wówczas nie muszą rezygnować z aktywnego trybu życia. Gdy jest on uzupełniony o kurkumę, kwas hialuronowy i kolagen, wszystkie te składniki wykazują synergię działania.

Małże zielone.
Małże zielone (łac. Perna canaliculus) zwane również omułkami zielonowargowymi, zawierają wysoką zawartość żelaza, glikozaminoglikanów (w tym siarczan chondroityny), betainy, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, kwasu krzemowego, a także substancji mineralnych i pierwiastków śladowych. Obecność tych składników spowodowana jest równowagą chemiczną w organizmie małża, wynikającą z właściwości środowiska wodnego, w którym żyje. Z tego względu, inne małże takiego składu substancji nie posiadają.

Pierwsi mieszkańcy Nowej Zelandii, czyli Maorysi, już setki lat temu znali właściwości małż bytujących tam i z nich korzystali. Natomiast pod koniec lat 60-tych, w Stanach Zjednoczonych, naukowo potwierdzono, iż ekstrakt z tych mięczaków, pomaga ludziom cierpiącym na artretyzm (dnę moczanową). Zwykle charakteryzuje się on nawracającymi epizodami ostrego zapalenia stawów, czego skutkiem jest bolesny obrzęk. Późniejsze badania kliniczne wykazały, iż wyciąg z omułków zielonowargowych skutecznie zwalcza nie tylko objawy, ale także przyczyny tej choroby, a przy tym nie wywołuje skutków ubocznych.

przekrój kolana

Dziś małże zielone hodowane są na farmach morskich w Nowej Zelandii, gdzie wydobywa się z nich substancję, która wspomaga, aż do późnego wieku, funkcjonowanie stawów i aparatu ruchowego. Hamuje stany zapalne i powoduje zmniejszanie obrzęków, a co za tym idzie bólu. Stosując ją zwiększa się ruchomość stawów, a więc i nasza aktywność fizyczna. Jednak oprócz wyciągu z małża zielonego, istnieją również inne składniki, które chronią i regenerują stawy, kości czy mięśnie.

Kurkuma.
Kurkumina zawarta w ekstrakcie z kłącza kurkumy długiej (łac. Curcuma Longa), zwanej również ostryżem długim, działa antyoksydacyjnie (przeciwutleniająco) i przeciwzapalnie. Zapewnia więc znaczne zmniejszenie bólu stawów, zwiększając tym samym szybkość chodzenia. Pacjenci z zapaleniem stawów, którzy zażywają kurkumę stwierdzają, iż redukuje ona poranne i wieczorne bóle. Poza tym ogranicza wpływ niekorzystnych procesów enzymatycznych, na prawidłowe funkcjonowanie stawów, a zawarte w niej substancje wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne.

Kwas hialuronowy.
Należy do grupy związków nazywanych glikozaminoglikanami, które są elementami podstawowymi struktury takich tkanek jak kości i skóra. Jest jednym z głównych składników mazi stawowej, która zapewnia odpowiednie smarowanie pracującym stawom. Ochrania więc ich powierzchnie, nie dopuszczając do degeneracji i wycierania. Kwas hialuronowy, ze względu na swoją zdolność do wiązania wody, reguluje również zawartość wody w przestrzeni międzykomórkowej tkanki łącznej i utrzymuje właściwy stopień nawilżenia wszystkich elementów stawowych. Jego niedobór powoduje wysychanie chrząstek, a w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia zakresu ich ruchu i "strzykania" w kościach.

Kolagen.
Jest białkiem, które produkuje tak zwaną maź stawową. Odpowiada także za elastyczność i twardość chrząstki stawowej, decydując o jej wytrzymałości i odporności. Z racji tego, iż zapewnia ona stawom elastyczność i amortyzację, kolagen ma ogromny wpływ na ich ruchomość, a co za tym idzie na naszą sprawność i aktywność fizyczną. Kiedy, wraz z upływem lat, przestaje być produkowany w odpowiedniej ilości, wówczas mogą pojawić się dość poważne problemy, które związane są z naszymi stawami.

farma małż zielonych

W Polsce dostępny jest Green Lipped Mussel, którego tabletka zawiera nie tylko sproszkowaną substancję pozyskaną z małży zielonych, ale również wyciąg z kłączy kurkumy długiej, kwas hialuronowy i kolagen.

Należy jednak pamiętać, iż suplement nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Dlatego w celu zadbania o nasze stawy, powinniśmy spożywać odpowiednie ilości nabiału (budulec chrząstki), zbóż i roślin strączkowych (produkcja mazi), ryb i oliwy (leczą stany zapalne) czy warzyw i owoców (elastyczność stawów).