Kawa to jeden z ulubionych napojów i obowiązkowy element każdego poranka dla wielu osób. Pobudza, dobrze smakuje i sprawia, że rozpoczęty kawą dzień od razu staje się lepszy. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kaw: od gotowych mielonych, przez kawy ziarniste, w kapsułkach, padsach czy kawy rozpuszczalne i liofilizowane. Każda z nich ma swoich amatorów.

Kilka słów o kawie i jej odmianach

Na rynku pojawiają się dwie odmiany kaw: robusta i arabkia. Mogą się one pojawiać zarówno w mieszankach, jak i indywidualnie, a każda z nich charakteryzuje się nieco innymi nutami smakowymi.

Robusta

Gatunek kawy bardzo łatwy w uprawie, najczęściej hodowany w zachodniej Afryce, Wientamie i Brazylii. Robusta jest gatunkiem odpornym na choroby, dzięki czemu uprawia się ją na wielkich obszarach, a co za tym idzie – jej cena jest zdecydowanie bardziej atrakcyjna od innych odmian. Charakteryzuje się zdecydowanie większą zawartością kofeiny (1,7 – 4,0%) w porównaniu do arabiki (0,8 – 1,4%), a także jest bardziej kwaśna i gorzka. Stosuje się ją najczęściej w gotowych mieszankach kaw mielonych i rozpuszczalnych.

Arabika

Gatunek uważany za szlachetniejszy od robusty, uprawiany w środkowej Afryce i Ameryce Południowej. Charakteryzuje się bardziej łagodnym smakiem i aromatem i to właśnie kawy tego gatunku spotykamy najczęściej w kawiarniach.

Jaki rodzaj kawy będzie najlepszym wyborem?

Kawa w ziarnach

Kawa w ziarnach charakteryzuje się najlepszymi właściwościami. Świeżo palona i zmielona tuż przed przygotowaniem naparu gwarantuje zachowanie aromatu, intensywność smaku i koloru, a także nie jest pozbawiona składników odżywczych. Kawa ziarnista może znaleźć zastosowanie zarówno w kawiarniach, jak i w domowym zaciszu.

Kawa rozpuszczalna

Proces produkcji kawy rozpuszczalnej polega na tłuczeniu ziaren kawy (głównie Robusty), które następnie zostają zaparzone, a napar zostaje poddany wieloetapowemu oczyszczaniu. W następnej kolejności taki napar zostaje poddany suszeniu do postaci proszku. Zaletą stosowania takiej kawy jest szybkość  i prostota jej przygotowania, jednak do wad należy zaliczyć zdecydowanie mniej wartości smakowych, a także powstający w procesie produkcji ubytek składników odżywczych.

Kawa liofilizowana

Kawa liofilizowana powstaje poprzez sporządzenie stężonego naparu z ziaren kawy, który poddawany jest oczyszczaniu z fusów i odparowaniu metodą liofilizacji (czyli suszenia przez wymrażanie). Dzięki liofilizacji można otrzymać kawę o zdecydowanie lepszej jakości i o lepszym smaku w porównaniu do kawy rozpuszczalnej.

Kawa w kapsułkach

To kawa taka jak każda inna, ale dokonując zakupu kapsułek z kawą, warto sprawdzić ich skład, ponieważ często wzbogacany jest w mleko w proszku, cukier i różne aromaty. Zwykła “czarna” kawa w kapsułkach jest zazwyczaj kawą mieloną, czasem rozpuszczalną lub zbożową.

Kawa sama w sobie jest zdrowa! Należy jednak pamiętać o umiarze w jej piciu, jednak z powodu licznych zalet i właściwości jakie posiada, nie warto wyłączać jej całkowicie z codziennej diety.